Hver femte ældre tager lykkepiller

Udskriv

Hver femte ældre tager lykkepillerS_WEB

De ældre får udskrevet over tre gange så mange lykkepiller på recept, som resten af den danske befolkning.

 

God forretning

Det danske firma Lundbeck sidder på halvdelen af salget af lykkepiller i Danmark
Omsætningen i 1999 var på 4,2 mia. kr., og det rene overskud lød på 604 mio. kr.
I USA er salget steget med 91 procent, så firmaet nu står for hver 10. pakke lykkepiller, der sælges. I første halvdel i år steg firmaets omsætning med 36 pct.

 

Lægemiddelstyrelsen har lavet en undersøgelse af 165.000 recepter på lykkepiller

En stor del af de ældre i den danske befolkning tager lykkepiller. Hver femte kvinde over 85 år får lykkepiller. Og de ældre får generelt udskrevet tre gange så mange lykkepiller, som resten af befolkningen gør.


Lægemiddelstyrelsen har lavet en undersøgelse af 165.000 recepter på lykkepiller, som de danske læger udskrev i 1999.
Undersøgelsen viser også, at der er over dobbelt så mange ældre med depressioner i forhold til de 5 til 10 % der er i befolkningen generelt. Og at det altså ikke længere er de unge der står for den største del af recepterne.


Lykkepiller kan behandle milde og moderate depressioner og stoppe angst- eller voldsomme grådanfald.


»Det er muligt, at man udskriver præparaterne til nogle ældre, selv om de ikke reelt har en depression. Men man skal selvfølgelig forsøge at skelne mellem reel psykisk sygdom og sociale problemer eller sorg« siger overlæge på gerontopsykiatrisk afdeling på Psykiatrisk Hospital i Risskov, Søren Juul Nielsen.


Afgørelsen ligger i langt de fleste tilfælde hos de praktiserende læger. Det er nemlig dem som møder patienterne til hverdag. Og det er ikke let at se på en person, om det er tristhed og ensomhed, der er tale om, eller om det er en depression.


»Man kan ikke på samme måde som med andre sygdomme tage en blodprøve eller et røntgenbillede. Afgørelsen kommer an på et skøn, hvilket selvfølgelig åbner for risikoen for fejlskøn« siger Frede Heilberg, praktiserende læge og formand for praksisudvalget i Københavns Amt.


»Mange ældre er gået på pension og troede, det skulle være lykken. Det er det ikke altid. Mister de så også deres partner og bliver alene, så stiger risikoen for, at de får det dårligt« siger Frede Heilberg.


Han er dog ikke nervøs ved at udskrive lykkepiller til en ældre, hvis han tror, det måske kan hjælpe. Patienten får pillerne i fire uger, og hvis det gør humøret bedre, ser han sin opgave som løst.
»Så er det måske ikke så vigtigt, om der er blevet konstateret en depression eller ej« siger han.


Når lykkepillerne virker, gør de patienten i bedre humør, giver initiativ, skærper appetitten og forbedrer søvnen. Og hvis man spørger Frede Heilberg så har pillerne næsten ingen bivirkninger.


»Men selvfølgelig skal man have en grund til at give dem. Vi behøver ikke ligefrem fodre medicinalindustriens kasser« siger overlæge Søren Juul Nielsen, der generelt mener, at man ikke er god nok til at medicinere mod psykiske lidelser og at flere derfor går rundt uden behandling.

 

Medicinafvænning og Lykkepiller

Lykkepiller er et meget misvisende navn, man bliver ikke lykkelig af at spise lykkepiller. Udtrykket lykkepiller er opfundet af en smart sælger på en medicinfabrik. En mere korrekt beskrivelse for lykkepiller er antidepressiv-medicin. Når man er på lykkepiller kan det være svært at stoppe igen, og det er derfor nødvendigt at få hjælp til nedtrapning af lykkepiller. Man skal altid snakke med egen læge eller en anden professionel behandler indenfor området før man stopper med at tage lykkepiller.

For rådgivning om medicinafvænning og lykkepiller:

Tlf.70261224

Link: www.mollen.dk/medicin-lykkepiller 

 

Der findes rådgivning om medicinafvænning og lykkepiller over hele Danmark:

Århus, Aalborg, Albertslund , Allerød, Allingåbro , Ballerup , Birkerød , Bjergsted , Bogense , Bramsnæs , Brøndby Dianalund , Dragør ,  Esbjerg , Faaborg ,Fakse , Farum , Fredensborg-Humlebæk , Fredericia , Frederiksberg , Frederiksborg , Frederikssund , Frederiksværk , Fuglebjerg , , Greve , Græsted-Gilleleje , Gørlev  , Haderslev , Haslev , Helsinge , Helsingør , Herlev , Herning  ,Hillerød , Hjørring , Holbæk , Hornbæk , Horsens  , Hundested , Hvalsø , Hvidovre , Høje-Taastrup , Høng , , Jægerspris , Kalundborg,  ,Korsør , København ,  Køge , Langebæk , Ledøje-Smørum , Lejre  , Liseleje ,  Lyngby-Taarbæk ,  ,  Nakskov , Næstved , Odense , Præstø , Ramsø , Ribe , Ringsted , Roskilde ,  Rødovre , Rønnede , Rørvig , Skibby , Skælskør , Skævinge , Stege ,  Stenlille , Stenløse , Stevns , Svinninge , Søllerød , Tisvilde , Tølløse , Tårnby , Vallensbæk , Vangede , Vanløse , Varde, , Vordingborg , , Værløse , Ølstykke , Åbenrå , Ålborg , Århus, Århus C, København C København N , Sjælland, Fyn og Jylland