Alkoholbehandlingscenter

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Antabusbehandling og dets virkning

Email Udskriv

Antabus er et lægemiddel der er blevet opfundet af to danske læger i 1948 og er en sammentrækning af de latinske ord anti (mod) og abusus (misbrug).

Selvom behandling med antabus er meget udbredt i Danmark, er det desværre ikke særlig effektivt. Undersøgelser viser at kun ca. 2% af alkoholmisbrugere har fået resultater af antabusbehandling.

Antabus indeholder et stof kaldet disulfiram der forhindrer at alkohol nedbrydes i leveren. Dermed er antabussen med til at ophobe et nedbrydningsprodukt (acetaldehyd) i kroppen der giver en ubehagelig reaktion hos brugeren. Blandt reaktionerne kan nævnes hovedpine, ansigtsrødme, svimmelhed, kvalme, opkastning, øget blodtryk og andre symptomer der i større eller mindre grad minder om tømmermænd.

Man indtager antabus i tabletform hvor dosissen er 1-2 tabletter to gange om ugen, eller 1/4-1/2 tablet dagligt. Antabussen vil være længe i kroppen og det er derfor man kan nøjes med at indtage det to gange om ugen.

Der forekommer enkelte bivirkninger ved antabus som træthed, svimmelhed, seksuelle problemer mv. Men det er dog tvivlsomt hvorvidt disse gener skyldes brugen af antabus eller om de skyldes psykologiske reaktioner (som modvilje mod at indtage stoffet) eller om det er følger af alkoholmisbruget.

I sjældne tilfælde kan antabusbrugen afstedkomme mere voldsomme reaktioner som besvimelse og i yderst sjældne tilfælde kan der ske kredsløbssvigt der medfører dødsfald.

Behandling med antabus har dog sine ulemper. Bl.a. er der intet der forhindrer en alkoholiker at springe fra behandlingen og stoppe med at tage medicinen. Desuden er det let at undgå den ubehagelige reaktion fra antabus ved at tage andre former for medicin. Derfor er andre alkoholbehandlingsformer som kognitiv terapi og Minnesotabehandling at foretrække frem for antabus.