Alkoholbehandlingscenter

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Alkoholisme er arveligt

Email Udskriv

Alkoholisme er arveligt

Man er meget sikker på inder for genforskning og biomedicin at alkoholisme er arveligt. Hvis en af ens forældre er alkoholiker, har man 3-4 gange større risiko for selv at blive alkoholiker end mennesker uden alkoholisme i familien. Der er dog ikke fundet et desideret gen for alkoholisme, men man ved at alkoholikere har en dysfunktion i hjernen, og at dette er afhængigt af generne. Forskning har nemlig påvist at dysfunktionen i hjernen også er til stede hos børn af alkoholikere, der aldrig har indtaget alkohol.

Arv er dog ikke hele forklaringen på alkoholisme. Man formoder at den genetiske prædisposition for alkoholafhængighed giver en form for spændingstilstand i nervesystemet, hvilken kan lindres med alkohol eller stoffer, og kan dermed føre til alkoholisme og narkomani. Det er altså den biologiske såbarhed overfor sygdommen, der arves og ikke selve sygdommen alkoholisme.

Der er selvfølgelig også en lang række af sociale faktorer, der kan føre mennesker ud i alkoholafhængighed. Og selv om man er udsat for alle disse faktorer og har alkoholisme i familien, er det ikke en garanti for at man bliver alkoholiker. Psykologi spiller også en stor rolle.